Hieronder vindt u het overzicht van de activiteiten en voorstellingen georganiseerd door de Schalm. Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen over de voorstellingen in de Schalm meld je direct aan via onderstaande link. 

Kaarten voor de voorstellingen worden via de Ticketshop gereserveerd en betaald, tenzij anders wordt aangegeven. Wij vragen u vriendelijk tijdig (24 uur voor aanvang van de voorstelling) aan ons door te geven als u onverhoopt verhinderd bent of een ander aantal kaarten nodig heeft (tel: 06-51646683). Bij een tijdige annulering wordt uw geld teruggestort. Met uw kaart kunnen we dan mensen die op de eventuele reservelijst staan gelukkig maken. Helaas kunnen wij op de dag van de voorstelling geen kaarten meer terugbetalen.

Wilt u weten welke artiesten er in de Schalm hebben opgetreden, neem dan een kijkje op de wall of fame.

Wilt u op de hoogte blijven van de live muziek in de Schalm?

klik dan op de NIEUWSBRIEF en u krijgt op tijd bericht van alle nieuwe voorstellingen en kunt u als eerste reserveren.

Bij  de meeste middagvoorstellingen kunt u een theatermenu reserveren in de ticketshop.

Na de voorstelling kun je een (vegetarische) hamburger of een lekkere biefstuk met frites bestellen met daarbij een schaaltje rauwkost en een heerlijk nagerecht.

Kijk voor de prijs in het Ticketkantoor.

VRIJDAG 6 OKTOBER 2023  - “WALTER ROOTSIE AND HIS BLUE CONNECTION”

Aanvang: 20.30 uur


Walter Rootsie and his Blue Connection is een bijzondere Americana band uit Finland. Deze Finse roots band is geformeerd in 2005 door de Nederlandse singer-songwriter Walter ‘Rootsie’ Hopmans in Helsinki. Deze Americana band uit Finland met een Nederlandse kern spelen hun eigen gemaakte songs en sounds door hun brede muziekstijl in een originele mix van singer-songwriters, blues, country, rock, folk, pop. Een zeer gewaardeerde en ervaren band met een volstrekt eigen geluid. De muziek verhaalt over diverse thema’s in balads, vette texas blues, rock en mooie luisterrijke singersongwriters muziek. Alle bandleden hebben hun muziekervaring in diverse bands opgedaan van rockabilly, blues, jazz tot rock. De band heeft een aantal albums uitgebracht die internationaal zeer goed zijn ontvangen. Met name de albums “Get Up And Go” en hun laatste “Dark Water”. Dark Water heeft maandenlang in diverse internationale roots muzieklijsten gestaan. hun bekendste nummers ‘Forget Your Name’, ‘Waiting’, ‘ Criminal In Grain ‘en ‘Running Down Slow’ zijn te beluisteren op diverse radiostations wereldwijd en Spotify speelijsten. Inmiddels hebben ze tientallen nieuwe nummers op hun setlist toegevoegd met de bekende muzikale diversiteit voorop. Walter Rootsie and his Blue Connection biedt de bezoeker een keur aan diverse (h)eerlijke roots muziek met passie en uit het leven gegrepen.


Walter Rootsie- Lead vocals, guitars, harp, Jan Smedu Smedberg – Bass guitar, Acoustic Bass, Anssi Lehtivuori – Drums, Percussions, backing vocals,  Parska Saharinen – electric guitar, slide guitar, dobro.


Kaarten kosten €12,50 en zijn te reserveren via het ticketkantoor

ZONDAG 15 OKTOBER 2023  - FESTIVAL ‘HOLLAND AMERIKA LIJN’


Aanvang: 15.00 uur / Eindtijd 21.00 uur GROTE ZAAL


De Schalm programmeert vanaf 1993 Nederlandstalige artiesten en sinds 1997 ook Americana muziek, singer/songwriters veelal uit Canada of Amerika.

De Holland-Amerika Lijn is een kleinschalig festival met singer/songwriters uit deze landen.

Het programma van dit jaar, tijden om en nabij:


15.00 uur: Flip Noorman met Vera van der Bie (viool) (NL)

16.00 uur: Joost Botman en Cok van Vuuren (NL)

PAUZE 

18.30 uur: Rod Picott (USA)

19.30 uur: The Lasses (NL)


Voor de pauze komen we langs met een gratis snack en in de pauze staat er een soepenbuffet, brood en smeersels voor €5,00 euro klaar voor iedereen. De bar en de keuken zijn tijdens het hele festival open voor drankjes en festivalfood zoals nacho’s met dip, kaastengels enz.

FLIP NOORMAN

won de Wim Sonneveldprijs en won ook de Annie M.G. Schmidtprijs. Verder speelde hij een uitverkochte tournee met het werk van Leonard Cohen waarin hij die nummers herinterpreteerde en deels ook vertaalde. ‘Flip Noorman zingt Tom Waits’ (in het Nederlands) wordt een optreden waar Noorman op zijn eigenzinnige manier de dronken pianoballades en het dumporkest naar het theater brengt. Hij bewees al een begenadigd vertaler van het werk van Cohen te zijn; in dit programma doet hij er nog een schepje bovenop en zal alles in het Nederlands te horen zijn.

JOOST BOTMAN EN COK VAN VUUREN

In de mist die boven de Atlantische oceaan zweeft, is de muziek nog te horen die de wind heeft meegevoerd vanuit Europa en Amerika. Heen en weer.
Hoe Europese dromen en daden vorm hebben gegeven aan de nieuwe muziek die in Amerika geboren is. En altijd weer opnieuw zal inspireren.
De wind zal nooit gaan liggen.
Joost Botman en Cok van Vuuren spelen hun favoriete songs van beide kanten van de Atlantische Oceaan.

Zij laten zich inspireren door o.a. Glen Campbell, Nick Drake, Lucinda Williams, Bobby Charles enz.
Parels als de druppeltjes in de Atlantische mist.

ROD PICOTT

De in Nashville woonachtige singer-songwriter Rod Picott timmert al heel wat jaartjes aan de weg. Hij begon zijn muziekcarriere ooit in Maine. Met zijn boezemvriend Slaid Cleaves schreef hij het liedje "Brokedown" waarmee ze Song Of the Year award wonnen bij de Austin Music Awards. Picott's stijl is wat rauwer en grilliger en iets rockender dan die van Cleaves, je kunt er invloeden in horen van zowel Bruce Springsteen als Tom Waits.

THE LASSES

Het Nederlandse duo The Lasses, bestaande uit Sophie Janna en Margot Merah, brengt traditionele Ierse, Schotse en Amerikaanse folk waarbij vooral de fraaie zangharmonieën opvallen. De twee leerden elkaar in 2011 kennen bij een sessie in een Ierse pub – een vruchtbare ontmoeting, want een jaar later was er al een debuutalbum, gevolgd door de albums Daughters (2015) en Undone (2019). Wil je alvast horen hoe goed The Lasses live zijn, luister dan naar hun album LIVE At De Parel Van Zuilen (2017), dat in OOR ‘een parel voor de folk’ werd genoemd. Het gloednieuwe album Near Far verschijnt dit najaar en single Spring Is Here is de volgende parel!

We hopen dat de muziekliefhebbers weer een heerlijke zondagmiddag/avond beleven in De Schalm met deze creatieve muzikanten. Het zijn stuk voor stuk artiesten die met hun nieuwe albums en shows het publiek blijven verrassen.


Kaarten voor dit festival kosten €35,00 en zijn te reserveren via het ticketkantoor

ZONDAG 29 OKTOBER 2023  - “TIM KNOL EN NICO DIJKSHOORN”

Aanvang: 15.30 uurTim Knol & Nico Dijkshoorn


Een duo met gedeelde hartstocht. De twee verschillen bijna dertig jaar in leeftijd. Nico Dijkshoorn (1960) is columnist, dichter, schrijver en muzikant. Tim Knol (1989) is singer-songwriter. De oudere stak zijn bewondering voor de jongere nooit onder stoelen of banken. Zo schreef Nico over Tim onder meer: ‘Dat vrolijk pratende mannetje, dat aan zijn versterker pulkende kereltje, veranderde voor mijn ogen, alleen maar door te zingen, in een 96-jarige singer-songwriter, die in zijn liedjes nog één keer terugkijkt op zijn leven. Magisch!’


De twee vonden elkaar in hun gedeelde passie voor muziek, muziekinstrumenten en verhalen vertellen. Wat dit bijzondere duo op het podium gaat doen, is steeds opnieuw een verrassing. Ter plekke geschreven liedjes en verhalen, een eerbetoon aan muziekhelden, gitaren, veel gitaren? Het zou zómaar kunnen.


Kaarten kosten €20,00 en zijn te reserveren via het ticketkantoor, optioneel met theatermenu

MAANDAG 6 NOVEMBER 2023  - “JIM WHITE EN BAND”

Aanvang: 20.00 uur


Jim White is een gerespecteerde naam in de hedendaagse alternatieve country- en rootsmuziekscene. Hij werd eind jaren ’90 ontdekt door David Byrne, zanger van de legendarische groep Talking Heads, en getekend op diens label Luaka Bop. White werkte voor zijn platen reeds samen met ronkende namen als Joe Henry, Bill Frisell, Morcheeba, en Aimee Mann.

Het zuiden is de wieg van praktisch alle Amerikaanse muziek, een vat vol fascinerende tegenstellingen en een niet aflatende bron van inspiratie voor talloze muzikanten en schrijvers. Jim White wordt wel eens “The king of country noir” genoemd. Hij maakt dromerige en donkere nummers waarin folk, country, Americana, bluegrass en pop op een beklemmende manier voorbijkomen. Een poging om de geheimen van het zuiden van de V.S. te ontrafelen, en tegelijk af te rekenen met zijn eigen demonen. Of, zoals White het zelf stelt, ‘proberen om de gouden tand in Gods valse grijns te vinden.’ Zijn laatste album is Waffles, Triangles & Jesus waarmee Jim zowel bij pers als in het live circuit op heel veel aandacht kon rekenen, met als resultaat heel wat fel gesmaakte shows op een aantal toplocaties.

Jim White speelt in een trio line up met Geert Hellings op gitaar en Nicolas Rombouts op bas.

Kaarten kosten €16,00 en zijn te reserveren via het ticketkantoor

ZONDAG 19 NOVEMBER 2023  - “BEN REEL EN THE HAARLEMBOYS”

Aanvang: 15.30 uur


De Ierse singer songwriter Ben Reel is eerst en vooral een geweldige zanger: indrukwekkend, intens. Een soort kruising tussen Marvin Gaye en Bruce Springsteen. Maar als Ierse songwriter schrijft Ben óók nog eens liedjes van het allerhoogste niveau. Zijn muziek is echter niet traditioneel Iers. Tekstueel is Ben een 21ste -eeuwse uitvoering van een protestzanger uit de jaren zestig: politiek geëngageerd, make love – not war. Een eigentijdse singer-songwriter, met pakkende popsongs richting Americana en rock. Ben trad al vaak op in Nashville en New York, en Gerry Anderson – van BBC Radio Ulster – noemde zijn album Sweet Victory zelfs ‘the best album I’ve heard in years’. 

Kaarten kosten €15,00 en zijn te reserveren via het ticketkantoor optioneel met theatermenu.

ZONDAG 26 NOVEMBER 2023  - “THE BLUE BANDITS”

Aanvang: 15.00 uur


Muziek uit de zestiger jaren staat bij menigeen nog steeds in het geheugen opgeslagen. 

Daarom komen The Blue Bandits naar De Schalm om de herinneringen op te halen.

De band bestaat uit zeer ervaren muzikanten die in voorgaande jaren al in diverse andere formaties hebben gespeeld. Het repertoire bestaat uit vele hits van o.a. van Elvis Presley, Cliff Richard en The Everly Brothers, The Beatles, Trini Lopez, aangevuld met instrumentale nummers van The Shadows, de Maskers en The Jumping Jewels. Voorop staat dat de muziek lekker in het gehoor ligt en dat het uitnodigt om een dansje te maken. 

Het is dan als of de tijd heeft stilgestaan. 


Kaarten kosten €6,00 inclusief consumptie en zijn te reserveren via het ticketkantoor (optioneel met soepenbuffet)

ZONDAG 3 DECEMBER 2023  - “VRIENDEN VAN JAN ROT HEBBEN EEN ROTMIDDAG”

Marjolein Meijers, Jakob Klaasse, Walter Kuipers en Onno Kuipers


Aanvang: 15.30 uur


Ode aan Jan Rot!    “Je gaat toch wel een voorstelling maken met mijn liedjes?”, dat was één van de dingen die Jan en Marjolein bespraken, de laatste keer dat Marjolein hem zag. Ze zaten in de auto op weg naar Amsterdam. Voor de laatste keer, dat wisten ze. Jan Rot overleed 22 april 2022.

Marjolein en hij waren 20 jaar het duo ‘An en Jan’. Samen met Jakob Klaasse stonden ze met de eerste klassieke vertalingen van Jan op de Parade. Knappe vertalingen die je het origineel doen vergeten. Marjolein Meijers maakt samen met Jakob Klaasse, Walter Kuipers en Onno Kuipers een serie voorstellingen die de komende jaren als meezing voorstelling gaan spelen. Er liggen er drie op de plank. Deel één is de vroege jaren.


Kaarten kosten €17,50 en zijn te reserveren via het ticketkantoor optioneel met theatermenu.

ZATERDAG 23 DECEMBER 2023  - “KERSTSTERREN”

Aanvang: 20.30 uur


Kerststerren, het jaarlijks terugkerend evenement in het laatste weekend voor Kerstmis.

Tim Knol, Djurre de Haan en Joost Botman spelen met hun band en gast muzikant(en) de “sterren” van de hemel.

Voor heel veel bezoekers is het een traditie geworden deze voorstelling te bezoeken met vrienden en familie.

We weten op dit moment nog niet wat het thema gaat worden, maar dat het weer leuk gaat worden weten we zeker.Kaarten kosten € 23,50 en zijn te reserveren via het ticketkantoor.

ZONDAG 24 DECEMBER 2023  - “KERSTSTERREN”

Aanvang: 14.30 uur


Kerststerren, het jaarlijks terugkerend evenement in het laatste weekend voor Kerstmis.

Tim Knol, Djurre de Haan en Joost Botman spelen met hun band en gast muzikant(en) de “sterren” van de hemel.

Voor heel veel bezoekers is het een traditie geworden deze voorstelling te bezoeken met vrienden en familie.

We weten op dit moment nog niet wat het thema gaat worden, maar dat het weer leuk gaat worden weten we zeker.


Vanwege kerstavond begint deze voorstelling een uur eerder dan de andere middagvoorstellingen in de Schalm.


Kaarten kosten € 23,50 en zijn te reserveren via het ticketkantoor.

2024

ZONDAG 21 JANUARI 2024  - “OCOBAR”

Aanvang: 15.30 uur


FOREVER CLAPTON


In 2025 wordt Eric Clapton 80 jaar. Daar hoort een feestje bij. De heren van Ocobar zijn enorme liefhebbers van zijn muziek. Eerder maakten ze al de voorstelling Wonderful Tonight. In Forever Clapton vieren ze de muzikale hoogtepunten uit zijn bewogen leven. Van nummers van de Yardbirds en Cream naar de songs uit de jaren 70 en 80 tot aan zijn laatste meesterwerken; waaronder Sunshine of your love, Forever Man, Tears in Heaven en Layla. Lekker ruig of juist ‘unplugged’.


De drie rasmuzikanten van Ocobar hebben hun sporen ruim verdiend. Bassist en zanger Bart Wijtman neemt de vocals van Clapton voor zijn rekening. Cok van Vuuren speelt alle akoestische en elektrische gitaren. Rob Wijtman drumt en speelt keyboard.


Forever Clapton van Ocobar is een muzikaal verjaardagscadeau voor de legendarische gitarist en zanger Eric Clapton.

Kaarten kosten € 18,50 en zijn te reserveren via het ticketkantoor optioneel met theatermenu.

ZONDAG 4 FEBRUARI 2024  - “JOOP EN JESSICA”

Aanvang: 15.30 uur


Wat zijn we verheugd dat de grote man zelf weer op het Joop Visser podium gaat plaatsnemen. 

Natuurlijk bijgestaan door Jessica van Noord zijn vaste muzikale partner, nu al meer dan 20 jaar.

We mogen gelukkig nog jaarlijks rekenen op een optreden van dit succesvolle duo.


Het oeuvre is scherp, grappig en bijzonder kritisch voor mistoestanden in maatschappij, politiek, economie en media. Ze bezingen ook de romantiek in enkele van de mooiste liefdesliederen van ons taalgebied.

Voor de kenners een must, voor de onwetenden een kans om dit unieke, openbare concert mee te maken aangezien zij dat nog zeer zelden doen. 


Kaarten kosten € 16,00 en zijn te reserveren via het ticketkantoor optioneel met theatermenu.

ZONDAG 24 MAART 2024  - “ALEX ROEKA”

Aanvang: 15.30 uur


Alex Roeka komt weer naar de Schalm met zijn nieuwe theaterprogramma “Nachtcafe”.

In dit programma zingt en vertelt hij over de bitterzoete zindering van de liefde, de troostende poëzie van de schaduwkant en meer. Met Reyer Zwart en Jeroen Kleijn.


Treed binnen, vrienden, in het nachtcafé,

Waar Roeka achter de bar staat

En u laat proeven van exquise dranken,

Die onverwachte landschappen en verrassende vergezichten

Aan uw geestesoog voorbij doen glijden.


Zet u neer en laat u meevoeren

Door een aanstekelijke levenslust

En de daar onverbrekelijk mee verbonden melancholie.


Laat u onderdompelen in wrange en opwindende liefdesverhalen.


Ga naar het toilet, staar naar de snijdende muurpoëzie,

Mijmer over de dingen die u zojuist gehoord heeft

En dans, terugkomend uit uw eenzaamheid,

Op de klanken van het bandje in de hoek,

Dat wel raad weet met ritme en virtuositeit.


En keer ten slotte halfdronken door het ochtendgloren huiswaarts,

Verrijkt en gelouterd.


Kaarten kosten € 18,50 en zijn te reserveren via het ticketkantoor optioneel met theatermenu.