​

​

​

Hieronder vindt u het overzicht van de activiteiten en voorstellingen georganiseerd door de Schalm. Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen over de voorstellingen in de Schalm meld je direct aan via onderstaande link. 

Kaarten voor de voorstellingen worden via de Ticketshop gereserveerd en betaald, tenzij anders wordt aangegeven. Wij vragen u vriendelijk tijdig (24 uur voor aanvang van de voorstelling) aan ons door te geven als u onverhoopt verhinderd bent of een ander aantal kaarten nodig heeft (tel: 06-51646683). Bij een tijdige annulering wordt uw geld teruggestort. Met uw kaart kunnen we dan mensen die op de eventuele reservelijst staan gelukkig maken. Helaas kunnen wij op de dag van de voorstelling geen kaarten meer terugbetalen.

Wilt u weten welke artiesten er in de Schalm hebben opgetreden, neem dan een kijkje in de wall of fame.

DINSDAG 17 SEPTEMBER - BORIS McCUTCHEON AND THE SALTLICKS

Aanvang: 20.00 uur

​

Boris’ ‘roots’ liggen op het platteland van Massachusetts, maar hij heeft zich inmiddels al enige tijd geworteld in de bergen van New Mexico, de plek waar zijn muzikale ziel zich het meest thuisvoelt. Vandaar dat de term ‘New Mexicana’ al is opgedoken bij het omschrijven van zijn muziek, die voor de hoofdmoot bestaat uit Americana, maar waar vele verschillende invloeden in te horen zijn zoals: folk, blues soul, country, pop en rock. Je zou er invloeden van Leonard Cohen, Steve Earle en Neil Young in kunnen aanwijzen, maar eigenlijk is zijn stijl gewoon uniek: Muziek waar die constante droge woestijnbries doorheen lijkt te waaien.

Zijn teksten en melodieën zijn onberispelijk. Zijn muziek is rauw, intens en sfeervol. Hij is gezegend met een stem die gruizig, warm, kalmerend en soulvol tegelijk is. Een stem als geen ander eigenlijk.

“Pure magie”- KindaMuzik, “een lust voor het oor”- NRC, “om van in de war te raken, zo mooi” – Het Parool, “ontstijgt zijn genre en creëert zijn eigen” – AltCountry.nl, “een van de meest veelzijdige talenten die op deze aarde rondlopen…” – Heaven, “een talent waarmee serieus rekening dient te worden gehouden” – Oor

​

Kaarten kosten €.16,00 en zijn te reserveren via het ticketkantoor

ZONDAG 20 OKTOBER 2019 - “WALKING THE LINE” (try-out)

​

Aanvang: 16.00 uur

​

Joost Botman kennen we van Cripple Creek Ferry  en het succesvolle theaterprogramma “Sound of Silence”. Ook is Joost jaarlijks in de Schalm met “Kerststerren” een muziekvoorstelling rond de kerst met zijn muzikale vrienden Tim Knol en Djurre de Haan. 

Vanaf november 2019 gaat Joost op pad met het muziektheater programma “Walking The Line” over het leven en de muziek van Johnny Cash. 

Wilt u bij de try-out zijn van dit nieuwe programma wat op zijn lijf geschreven is, boek dan snel!

​

UITVERKOCHT

​

De datum van de premiere is nog niet bekend, maar zal waarschijnlijk begin 2020 in de Schalm plaatsvinden, houd deze website en onze nieuwsbrief in de gaten. Boven aan deze pagina kun je je aanmelden voor de nieuwsbrief!

DINSDAG 22 OKTOBER 2019 - “GRAYSON CAPPS”

Aanvang: 20.00 uur

​

Grayson Capps is een echte dichter van de straat. Zijn nummers worden bevolkt door hoeren, zwervers, vagebonden en alcoholisten. De rootsrock-, blues- en countryzanger groeide op in Alabama, waar zijn vader vrienden om het kampvuur verzamelde om verhalen te vertellen en muziek te maken en luisteren. Zodoende werd Capps muzikaal gevormd door artiesten als Hank Williams en Woodie Guthrie. Met zijn rauwe stem zingt Grayson idealistische en droefgeestige teksten en zijn rauwe, rock 'n roll en country wordt bij vlagen getemperd door mooie gospel harmonieën en soulinvloeden. met daarbij een mengsel van muziekstijlen.

De Amerikaanse muziekwebsite American Songwriter beschreef Grayson op zeer treffende wijze: "Take the poetry of Texas troubadour Townes Van Zandt, combine with Steve Earle's edgy attitude and stir with a little cup of the bayou-blues (think Howlin' Wolf) and you start to get a taste of Capps' scrumptious gothic gumbo."

Grayson Capps komt samen met Corky Hughes en Sadie Morningstar op bas (zijn dochter)

​

Kaarten kosten €.16,00 en zijn te reserveren via het ticketkantoor

DINSDAG 29 OKTOBER 2019 - MARTYN JOSEPH

Aanvang: 20.00 uur

​

Kent u hem nog, een paar jaar geleden was deze zanger in de Schalm en heeft een geweldige indruk gemaakt op alle aanwezigen. Iedereen vond het jammer dat er toen zo weinig publiek was voor deze gigant. Dus grijp je kans en maak het mee!

​

Martyn Joseph, singer-songwriter uit Wales, ook wel de Welsh Springsteen genoemd maakt intense liedjes en is een fenomenale gitarist, zijn performances doen denken aan bijvoorbeeld Luka Bloom of aan Bruce Cockburn maar bovenal staat hij bekend om zijn zeer intense live concerten die regelmatig door mensen omschreven als hun meest intense concert ervaring, zien is absoluut geloven bij deze man! video: https://youtu.be/XqZJX4jzavo en http://youtu.be/vJ5YRURqoBI

​

Kaarten kosten €.16,00 en zijn te reserveren via het ticketkantoor

ZATERDAG 2 NOVEMBER 2019 - “AWKWARD i”

Aanvang: 20.00 uur

​

Na drie zeer enthousiast ontvangen albums onder de naam AWKWARD i, twee Gouden Kalf-nominaties en bijdragen aan diverse muziektheaterproducties gaat liedjesschrijver/componist Djurre de Haan met zijn programma KYD voor het eerst het theater in.

Djurre speelt in het theater voornamelijk muziek van het nieuwste AWKWARD i-album KYD, maar ook werk van zijn eerste twee albums en daarnaast nummers die hij in opdracht schreef voor film, theater en televisie. Hij wordt op het podium vergezeld door bassist/pianist David Corel en cellist Jelte van Andel. 

In KYD verkent Djurre de oorsprong van de muziek die hij maakt. KYD is een woord dat letterlijk geno-men geen betekenis lijkt te hebben, maar toch is het voor De Haan een kernwoord geworden. Een woord dat de betekenis van ‘kind’ lijkt te suggereren, maar het door de ‘Y’ niet meer is. Kort gezegd is KYD het sleutelbegrip dat voor hem de afgelopen jaren op poëtische wijze bleek te duiden. 

Een periode waarin hij aanvankelijk ongewild vader werd en daarna bijna zijn moeder verloor aan een beroerte. Door het vaderschap was hij in een klap ‘kind af’; door de situatie met zijn moeder toch weer onvermijdelijk kind. Van deze verwarring probeerde Djurre iets moois te maken; een troostrijke over-winning op de chaos die het leven in wezen vaak blijkt te zijn. Met KYD is hij hierin meer dan geslaagd.

​

Djurre de Haan maakte zoals gezegd drie albums als AWKWARD i. Hij componeert filmmuziek en werd voor 'De Ontmaagding van Eva van End' en 'Aanmodderfakker' voor een Gouden Kalf genomineerd. Met goede vriend Tim Knol schreef Djurre muziek voor het VPRO kinderprogramma 'Beestie Boys'. Bovendien schrijft De Haan muziek voor het theater; zo componeerde hij voor MAAS Theater & Dans muziek voor 'Alleen op de Wereld' en 'Alice in Wonderland'; als ook voor Moniek Merkx’ bewerking van Annet Schaap’s instant-klassieker 'Lampje'; ook dit theaterseizoen nog volop te zien.

​

Vanuit de Schalm kennen we Djurre natuurlijk van de jaarlijkse “Kerststerren” samen met Tim Knol en Joost Botman

​

Kaarten kosten €.16,00 en zijn te reserveren via het ticketkantoor

WOENSDAG 27 NOVEMBER 2019 - “RICHARD SHINDELL”

Aanvang: 20.00 uur

​

​

Richard Shindell. Een topper in het folk, blues en altcountrygenre. 

Aan zijn nieuwe album heeft de in Argentinië geresideerde, sympathieke New Yorker de afgelopen drie jaar in stilte gewerkt met co-producer Greg Anderson, engineer Scott Petito en een groep van gerenomeerde rasmuzikanten. Wederom toont Shindell zich een feilloze schrijver van hoogstaande liedjes met een verhalend karakter rondom sterke melodieën, waarin zijn belangrijkste kracht schuilt en waarop niets op aan te merken valt. Uit alles spreekt dat Richard sterker, overtuigender en geinspireerder is dan ooit. Trouw aan de fundamenten diversifieert hij zich verder en voegt hij diverse, elektrische accenten toe aan het akoestische instrumentarium. Daardoor krijgt het nieuwe album zo af en toe een feller randje en raakt waar nodig, wat van “Careless” zo’n sterk en warmbloedige plaat maakt. Een lust voor het oor.

​

​

Kaarten kosten €.16,00 en zijn te reserveren via het ticketkantoor

ZATERDAG 14 DECEMBER 2019 - “ALEX ROEKA”  RAUWE GENADE  (TRY-OUT)

Aanvang: 20.00 uur

​

Na ruim 40 jaar in steden te hebben gewoond, trekt zanger Alex Roeka zich door omstandigheden gedwongen terug in een Zeeuws dorp.

Gevraagd en ongevraagd komen familie, vrienden, verdwaalde randfiguren en schimmen uit het verleden de stilte verstoren met hun verhalen, herinneringen, vragen, verwijten, hun vreemde gedachtespinsels, ideeën en plannen. Ondertussen stevig gebruik makend van de ijskast.

Deze combinatie van landelijke rust en menselijk rumoer is blijkbaar een goede voedingsbodem voor het schrijven, want na een korte hapering in het creatieve proces vliegen de liedjes en verhalen er bij Roeka weer de een na de ander uit. Meer dan genoeg voor een nieuw theaterprogramma.

Over EN TOEN INEENS schreef: 

Dagblad van het Noorden****: ‘boeiend en betrokken...geestig in de verhalen…intrigerend, met twee gedreven muzikanten.’

Haarlems Dagblad: ‘Roeka's liedjes kloppen. De teksten, het rijm, de diepgang. Het is allemaal van zoveel hoger niveau dan wat je de godganse dag op de radio hoort. En dat dan gevat in een goed lopende en tot de verbeelding sprekende melodie... Een fraai retrospectief.’

​

www.alexroeka.nl

​

​

Kaarten kosten €.17,50 en zijn te reserveren via het ticketkantoor

ZATERDAG 21 DECEMBER 2019 - “KERST STERREN”

Aanvang: 20.30 uur

​

Sinds 2011 een begrip in in Noord-Holland, de “Kerst-Sterren” in de Schalm.

Tim Knol. Djurre de Haan en Joost Botman bezorgen iedereen een warme, muzikale avond op de donkerste dag van het jaar.

​

Het thema dit jaar is KEES’STERREN en de jongens spelen samen met de band de favoriete nummers van Kees Ooteman met hetzelfde enthousiasme als Kees door het leven ging.

​

​

​

Kaarten kosten €.20,00 en zijn te reserveren via het ticketkantoor

ZONDAG 9 FEBRUARI 2020 - “TANGARINE”  UITEEN

Aanvang: 16.00 uur

​

(SOLO)

theaterconcert

​

Het leven heeft ze uit elkaar gedreven: de tweelingbroers Sander en Arnout Brinks van het muziekduo Tangarine. Ze delen nog altijd dezelfde tourbus en ze staan nog elke avond zij aan zij op het podium, maar hun levenswegen zijn van elkaar afgebogen. In 2017 hield de één zijn eerste kind in zijn armen, terwijl het huwelijk van de ander op hetzelfde moment stukliep. Het is voor het eerst in hun bestaan als eeneiige tweeling dat hun levens niet langer gelijk oplopen.

​

Dit klinkt door in hun nieuwste theatertour Uiteen en op hun album Because of You. Net als voor hun vorige plaat gingen ze voor opnames naar de stad Tucson in de Amerikaanse staat Arizona, maar hun muziek is grilliger en meeslepender geworden. Dit is de soundtrack van hun ontregelde broederschap.

​

Arnout Brinks: gitaar, zang | Sander Brinks: gitaar, zang 

​

www.tangarine.nl

​

Kaarten kosten €.16,00 en zijn te reserveren via het ticketkantoor

DINSDAG 11 FEBRUARI 2020 - “DAVID LUNING en Ben Dubin”

​

Aanvang 20.00 uur

​

​

David Luning, is in de VS een echte rising star. Niet alleen is de jonge singer-songwriter gezegend met een heerlijke volwassen stem met een rauw randje, hij maakt ook nog eens catchy songs met een aanstekelijke, pakkende melodie en met een hoge meezing factor. Van ingetogen tot rockend. Naar eigen zeggen is hij sterk beïnvloed door de muziek van folk zanger John Prine. En dat is terug te horen. Maar muzikaal kan je de uit California afkomstige Luning prima plaatsen tussen Ryan Adams en Ray Lamontagne. Al doet het hem, nu hij in de States zelf voor volle zalen speelt en zijn songs worden gebruikt in films en TV-series, te weinig eer aan. David Luning is de belofte status ver voorbij en vooral de man om in de gaten te houden. Helemaal nu hij de zegen heeft van de ‘oude roots garde’

​

https://youtu.be/DoJiylG0go8

​

Kaarten kosten €.16,00 en zijn te reserveren via het ticketkantoor

VRIJDAG 20 MAART 2020 - “LYNNE HANSON”

Aanvang: 20.30 uur

​

Lynne Hanson komt weer naar de Schalm 

​

Als Lynne Hanson niet op pad is met haar band The Good Intentions, solo optreedt of in de studio zit heeft ze ook nog tijd om deel uit te maken van The Lynnes. Met mede-Canadees en bijna-naamgenoot Lynn Miles heeft dit duo met Heartbreak Song for the Radio de nodige prijzen in de wacht weten te slepen.

Deze avond zien we Lynne in trio-bezetting, maar het maakt eigenlijk niet zo veel uit in welke vorm ze op het podium staat. Haar songs is waar het om draait, en die werden ooit omschreven als ‘je favoriete spijkerbroek, goed afgedragen met hier en daar een scheurtje’. Haar geluid, een mix van roots en country, wordt vergeleken met dat van Lucinda Williams en Gillian Welch. Een nieuw album wordt eind 2019 uitgebracht.

​

​

Lynne Hanson – guitars, vocals

MJ Dandeneau – bass, backing vocals

Blair Hogan – guitar, mandolin

​

Kaarten kosten €.15,00 en zijn te reserveren via het ticketkantoor